Saturday, August 20, 2011

KUZU TANDIR


Kuzu tandır tarifini paylaşmaya karar verdigimde bununla ilgili anımı hatırlamadan ve yazmadan geçemedim.Yılmamanın, sonunda güzel başarılara götürecegi gerçegini ögreten bir mutfak dersidir:) tandır bana.

Evliligimin ilk ayları: Mutfakla tanışıklıgım o kadar yeni ki, soganı kavurup domatesle buluşturmak, fasulyeye karıştırmak, ve bir zeytinyaglı ortaya çıkarmak bile saatlerimi alan, telefonumu meşgul eden büyük bir olay benim için. İşte böyle zamanları yaşarken yemekli misafir agırlamaya niyetli olmak ve herşeyi kendi yapmak istemek nasıl bir cesarettir? Hele bir de tandır yapmak istemek...Evet ben o cesareti gösterip telefonlarla tandır yapmaya koyuldum. Henüz etin pişince küçüldügünü! bilmedigim zamanlar. Misafir sayısına göre et gözüme fazla görününce ikiye böldügüm pişirme süresini ise tarifle anyı ayarladıgım zamanlar. Sonuç mu? Kapıda bekleşen kediler ve fırından çıkan bir parça kömürümsü et!:)

O zaman için bir parça şaşkınlık ve mahcubiyet, şimdi içinse hoş bir anı olarak yerini alan bu hikayenin kahramanı, mutfakta tecrübelenmeye başladığım yıllarda, jürisinde sevgili Oktay Usta'nın da bulundugu yemek yarışmasında bana birincilik kazandıran 'Tandır'.

O zaman için tandırı sade yapıyordum daha sonra soslu hali tercihim oldu. Yarın yine iftarlaşacagız arkadaşlarımızla. Bu hikayeden de anlaşılacagı üzere ana menü kuzu tandır ve iç pilavdan oluşuyor. Adının agırlına bakmayın sıcak yaz iftarı için bile lezzetli ve begenilesi bir seçim bu et yemeği.

Sıkı tembihlerle mümkün oldugunca fazla yaglarını aldırarak ve kemigini çıkartarak hazırlattıgım kuzu budu öyle güzel bir sosla harmanlanıyor ki. Hele bir de bir gün önceden pişirilip dinlendirildiyse yumuşacık, bir okadar da lezzetli tandır yüzünüzü agartan bir iftar menüsü olarak size yardımcı oluyor. Birlikte servis yaptıgınız iç pilav orjinalindeki gibi cigerle hazırlanmasa da(ki mutfagıma ciger ve benzerleri hiç girmez) fıstıgı, soganı, kuşüzümü, yenibaharı, tarçını bir de servis sırasında incecik dogranmış dereotu ile hem şıklıgı:) hem de tadıyla tandırın en uyumlu çifti oluyor.

TANDIR İÇİN MALZEMELER( 6 kişilik)
Kemigi çıkarılmış kuzu budu
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşıgı silme biber salçası
1 tatlı kaşıgı silme domates salçası
Birkaç dal biberiye
1-2 defne yapragı
3-4 dilim yarım ay şeklinde kesilmiş limon dilim
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kekik
2-3 çorba kaşıgı zeytinyagı

YAPILIŞI
Bütün malzemeler karıştırılıp yıkanmış etin üzerine iyice sürülür. Birkaç saat buzdolabında bekletilir, pişireceginiz fırın kabının üzeri alimünyum folyo ile sarılıp, kabın kapagı kapatılır. 180 dereceye ayarlı fırında en az 3-4 saat pişirilir. Hiç su eklenmesine gerek yok, nekadar sulandıgını görünce şaşıracaksınız.

Orucunuz kabul, sofralarınız bereketli olsun,

Afiyetle...

No comments:

Post a Comment