Friday, September 16, 2011

SÜT KÜSERSE!


Yaz tatilinin son hafta sonu. 3 ay nekadar uzun olsa da sona gelince aylar bir çırpıda bitmiş geliyor insana. Hafta içi birlikteliklerimizin jübilesini yapmak için:) çocuklarla beraber yazlıgın yolunu tuttuk bugün. Bu gidişin taptaze sütten yaptıgım sütlaçların, yoğurtların ve sebzelerin tadlarının damağımızda kalmasından kaynaklandığını da inkar etmeyeceğim. Sipariş verdigimiz sütümüz, bostandaki sebzeler bizi bekliyordu!

Komşum, sevgili arkadaşım Necla'nın lezzetli Türk kahvesinin eşliğinde hoş sohbetine katıldık. Arkadaşım içmimar bir hanım. Dizayndaki zevkini bu iş için ayırdığı bahçesine uyarlamış ve kendine mini bir bostan oluşturmuş. O da oradaki doğal yaşamın sunduklarından zevkle istifade edenlerden. Sütümü almış görünce kendi mayaladıgı yoğurdu gururla! gösterdi bana. Tam bu sırada sıkça aldığı taze sütle yaptıgı lorun tarifini de paylaştı benimle.

Taptaze sagılmış sütüm varken bu tarifi denemeden olmazdı. Kimseye küsüp küstürmeme gayretinde olalım ama sütü küstürmeye çekinmeyilim çünkü ortaya çıkan sonuç harika görünüyordu. Suyunu süzdükten sonra dolaba kaldırdım ki yenmeye hazır olsun. Resmi daha sonraya kalsa da, sıcağı sıcağına tarifi vermek istedim.

Öncelikle belirtmek isterim taze sütü her yerde, herzaman ve güvenilir şekilde bulamayabilirsiniz, bu durumda SEK'in cam şişedeki günlük sütünü lütfen deneyin. İçerken çocukluğunuza gideceğiniz bu sütün de (henüz denemesem de) aynı sonucu vereceğine inanıyorum.

Lorun tarifine gelince yaklaşık ölçülerle
MALZEMELER
3 kg süt
1 kase yoğurt

YAPILIŞI
Süt kaynatılır, çırpılmış bir kase yoğurt altı kapatıldıktan sonra kaynar haliyle süte ilave edilip iyice karıştırılır. Süt küsüp, çökelek oluştuktan sonra süzgece alınır. Arzu edilirse bir miktar tuz eklenebilir.Tercihen çörekotu ve ceviz eşliğinde kahvaltılarınızın yada böreklerinizin vazgeçilmezi olacak bu loru yerken, küstürdügümüzün sadece süt olması dileğiyle...

Afiyet olsun...

1 comment: