Sunday, October 9, 2011

TUZLU PAY


Seneler öncesi ilkokula gittiğim dönem. Saçları beyazlamış, beli hafıif bükülmüş, oldukça tecrübeli, bir okadar da disiplinli, aynı zamanda biraz da sinirli ama öğrencilerine düşkün Mürüvvet Tekiner öğretmenimi andım. Sınıfın çalışkan ve terbiyeli öğrencilerinden olmam gereği de eklenince bütün ciddi ve sert duruşuna rağmen öğretmenimin beni sevdigini hep bilirdim. Çok çekinsem de kendinden, ne kadar isterdim evimize gelmesini o çocuk halimle. Beş senelik ilkögretim hayatımda, annemin daveti benim de ısrarlarımla çok uzun zaman sonra bir kerecik ziyaretimize geldiğini ve mutluluğumu bugün gibi hatırlıyorum.

Beni bu anılara götüren bir misafirimiz vardı cumartesi günü. Sekizinci sınıfa giden kızımın rehber öğretmeni ziyaretimize geleceğini söyleyince pek memnun olmuştuk. Kızım öğretmenini okadar seviyordu ki bu memnuniyetin daha fazlası da ona aitti. Bu ziyaretler okulumuzun güzel bir gelenegi idi. Daha önce bahsettigim Amerika'dan öğretmenlik için gelen yeni komşum Akasya da öğretmenimizin bu talebini duymuş, oldukça da şaşırmıştı. Böyle bir durumla daha önce hiç karşılaşmamış ve taktirini belirtmişti.

Öğretmenimizin olabilirse! yegane dinlenme günü hafta sonunu da veli ziyaretlerine ayırması taktire şayandı. Öğrencilerinin yaşadığı, çalıştığı ortama gelişiyle onlara verdigi degeri katlayarak gösteriyordu. 'Uzun yaz tatilinin ardından birkaç hafta geride bırakılsa da derslere adaptasyonta birçok öğrenci zorlandı' diyordu sevgili öğretmenimiz. Durum bir parça da olsa bizde de böyle seyrediyordu:( Kızım sorumluluklarını bilen, çalışan bir öğrenci olmasına rağmen güzel giden havaların da etkisi olsa gerek yazın rehavetini üstünden henüz atamamıştı:(

Cumartesi öğretmenimizin sevgili tavırları, dost bir abla edasıyla muamelesi, öğrencisinin çalıştığı ortamda, ev ders kaynaklarının yeterli olup olmamasından, çalışma programı çizelgesine kadar beraber ayarlama yapmaları birkaç saatlerini almıştı. Kızımın bir çalışma programı olmasına ragmen bu birliktelikten oldukça memnundu. Okulda da konuştukları paylaştıkları konulardı bunlar, ancak öğretmenimizin nazik ve anlamlı ziyareti kızımın rehavetini atmasına katkıda bulunmuş hedeflenen sorular eritilmeye çalışılıyordu:)

Öğretmenimiz Zeynep Hanım branşına ek olarak okulumuzdaki Yemek Kulubünde de görev alıyordu. Böyle olunca eğitimli, sağduyulu, başarılı, mutlu nesiller yetiştirmek üzerine yaptığımız sohbetimize yemekle ilgili anekdotlar da ekleniyordu.

Aromalı çayımıza eşlik eden ikramlarımız da sohbetimizi tatlandırıyordu. Önceki ikramlarımda da begenisi tastiklenmiş tuzlu payımın yapılışı Zeynep Hanımın da merakı ile buluşunca bu payın tarifini vermek kaçınılmaz oldu.

Birkaç sene önce Mutfak Keyfi Programın'da yemek yarışmaları yapıldığı dönemde, hamurdan bir sepet hazırlayarak, bu payı orjinalliğine sadık kalarak tartöletler şeklinde tasarlamış, sepetin içine yerleştirmiş ve adına 'Bahar Sepeti' demiştim. Tadına ilaveten görüntüsü ile de bana birincililik kazandıran bu pratik ve lezzetli tarif için bütün malzemelerin oda hararetinde olmasına dikkat ederek,

MALZEMELER
Hamuru İçin
1 yumurta
125 gr tereyağ
2 dolu çorba kaşığı un
10 dolu çorba kaşığı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz

Peynirli harç için
Dolabınızda ne çeşit peynir varsa karışımı
1/2 demet maydonoz ve dere otu
Bir tutam kırmızı ve karabiber

Üstü için
1 yumurta
1 küçük çay bardağı süt
süslemek için sucuk dilimleri

YAPILIŞI
Hamur için belirtilen malzemeler karıştırılır. Kaşık ölçünüze göre hamura un ilave etmeniz gerekebilir. Önemli nokta hamurunuzun elinizden kurtuluverecek kıvama gelmesine dikkat etmeniz. Tart kalıbınızı yağladıktan sonra hamurunuzdan iri ceviz büyüklüğünde 6 parçayı ayırıp geri kalan hamur kalıba kenarları yükseltilerek yayılır. Üzerine harmanlanan peynirli harç ilave edilir.
Ayrılan hamur parçaları teker teker elde rulo yapılarak uzatılır ve kalıba kafes şeklinde yerleştirilir. Arada kalan kalan boşluklara minik sucuk dilimleri dekore edilir. Enüste 1 yumurta ve 1 çay bardağı süt çırpılarak tamamı serpiştirilir. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dinlendirilen pay sıcak olarak servise hazır.

Afiyetle...

1 comment: