Friday, November 25, 2011

ET SOTE


Yine günler hızla akıyor. Hemen sonraki yazıma et sote tarifimi vereceğim derken yazmak istediğim nekadar çok şey oldu. Bizim evde okul günü kahvaltı menüsü çoçuklara ait! Çarşamba sabah kahvaltısının menü hazırlığından sorumlu küçük kızım listesine pancake koymuştu. Öyle lezzetliydi ki, nasıl iştahla yendi bu tarifi vermem de kaçınılmaz görünüyordu. Bundan başka uzun zamandır mini bir tiyatro yapımı için muhafaza ettiğim küçük kutu ile cuma günü amacımıza ulaşmıştık. Artık hayat derslerimizi çıkaracağımız! dramalarımız için tiyatro sahnemiz vardı. Bütün bu hoş anları tarif defteriniz ve fikir dağarcığınızla paylaşmak için yazmak istiyorum. Ancak söz verdigim gibi ilk olarak et sote.

Malzemeler
1 kg kuşbaşı yağsız dana eti(tercihe göre kuzu eti)
1 çorba kaşığı tereyağ
2 büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
Birer tatlı kaşığı biber ve domates salçası
Yeşil ve kırmızı biber
Mevsiminde domates (yoksa salçaların miktarı birazcık daha fazla)
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz

Yapılışı
Tencereye alınan tereyağ yakılmadan iyice kızdırılır. Yıkanıp suyu süzülen etler tencereye alınır, hemen çiğliği kayboluverecek kadar, yüksek ateşte çevrilir.(Dana etinin suyu kara olup, köpük yaptığı için ben bu suyu süzüp işleme öyle devam ediyorum) Et, dibini tutmayacak kadar su ilavesi ile(tercihim düdüklü tencere 15'20') yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Etlerin suyu çektirilir, zeytinyağı eklenerek yemeklik doğranmış soğan ve sarımsaklar güzelce kavrulur. sırasıyla salçaların mevsimi ise domatesin enson biberlerin ve baharatların eklenmesi ile tencerenin kapağı kapatılır. Birkaç dakika da sosların özleşmesi sağlanır. Sonunda bulğur pilavı ile buluşmaya hazır sote.

Afiyetle...

No comments:

Post a Comment