Saturday, December 24, 2011

BORŞ ÇORBASI

Enson verdiğim yumuşacık et yemeği tarifinden sonra arzuedilirse onun öncesine yada başlı başına sebze yemeği gibi de servis edilebilecek, doyurucu, lezzetli bir çorba tarifi vereceğim bu yazımda. Rus çorbası diye de bilinen 'Borş Çorbası' ismi ne olursa olsun nefis bir sebze yemeği. Kaynar halde servisi önerilen bu çorbanın yoğurtla birlikteliği ise harika. Krema ile servisi ilk öneri ama biz yoğutlu olarak tercih ediyoruz.

Kışın en bol bulunan sağlık deposu sebzelerinden oluşan bu çorbayı yapmak için lahanadan oluşan birkaç menü düşünmem gerekse de buna değiyor. Lahananın etli yada zeytinyağlısını hazırladıktan sonra arta kalan sarılamayan kısımları bu çorbayı hazırlamam için de güzel bir imkan sağlıyor. Onun için tarifte lahana yapraklarına miktar belirtmiyorum. Kalan bütün yaprakları çorbada değerlendiriyorum. İşte bu doyurucu ve lezzetli çorba için,

Malzemeler
2 soğan
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı domates salçası
2 adet patates
1 adet kereviz
1 adet havuç
Lahana yaprakları
Zeytinyağı
Birkaç damla elma yada üzüm sirkesi

Servis için 
Çırpılmış yoğurt veya krema
İnce kıyılmış maydanoz yaprakları

Yapılışı
Öncelikle bütün sebzeler küçük kutucuklar şeklinde doğranır. Arzu ettiğiniz zeytinyağı (ben enfazla 2 çorba kaşığı kullanırım) ile  minik doğranmış soğan, sarımsak çevrilir, salça eklenir. Bütün sebzeler çevrile çevrile sırasıyla eklenmek kaydıyla havuç, kereviz, patates enson da ince kıyılmış lahana yaprakları şeklinde ilave edilir. Biraz yumuşadıktan sonra hemen üzerini geçecek kadar sıcak su, pulbiber ve sirke eklenir. Bir taşım kaynadıktan sonra kaynar halde krema yada yoğurt ile servis edilir. 

Afiyetle...

1 comment:

  1. Verdiginiz tarifi harfiyen denedim ve sonucu gayet basarali tarif defterime bir yenisini daha ekleyebilecegim yapimi kolay,lezzeti muthis bir corba kazandirmis oldum.
    Sizinde ellerinize saglik...

    ReplyDelete