Saturday, January 14, 2012

KOLAY ÇİĞ BÖREK

Lezzetli ve besleyici çorba tariflerimden sonra evde herkesin zevkle ve iştahla yiyeceği bir tarifim var bekleyenler listesinden. Bu, yufkayla yapılıp, bütün malzemeleri çiğden ve çok pratik hazırlandığından kolay çiğ börek tarifi. Herkesin bildiği bir gerçek orjinal çiğ börek, mayalı hamurdan hazırlanan ve  bol yağda kızartılarak pişirilen bir börek. Ancak sağlıklı beslenmeden yana oyunu kullanan biri olarak kızartmalı tarif vermem herhalde çok zor olacak. Daha önceki yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi mevsiminde patlıcanlı, biberli, kabaklı ve bol domates sosuyla hazırlanmış kızartmaya ilave bu mevsimde hazırlanabilecek karnıbahar kızartmasından başka kızartmayla da hiç ilgilenmiyorum. Onları da yine bol yağda kızartmıyorum. 

Hazırlanışındaki kolaylık ve lezzeti bu tarifi paylaşmamı şart kılan sebepler. İşte kolay çiğ börek için

Malzemeler
5 yufka 
Yarım kg kıyma
1 büyük boy soğan ve 1 diş sarmısak rendelenmiş
1 rendelenmiş domates
Maydanoz
Yeşil biber
Birer çorba kaşığı domates ve biber salçası
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz
Kıvamı açmak için bir miktar su
1 çorba kaşığı zeytinyağı (hiç yağsız kıyma kullandığım için)

Yapılışı
Bütün malzemeler karıştırılır. Kıvamının tıkız olmamasına (bu tariften dolayı öğrendiğim bir tabir) dikkat edilir. Bunun için bir miktar su ile yufkalara yayılabilecek ancak ıslatmayacak  kıvamda bir iç hazırlanır. Yanmaz tava orta ateşte ısıtılırken, diğer tarafta bir bütün yufka ikiye ayrılır. Elde edilen yarım yufkanın düz tarafı aşağıda olacak şekilde yufkanın üstte kalan yuvarlak kısmı yaklaşık 4-5 parmak kalınlığında katlanır. İki tarafta kalan kısımlar da soldan ve sağdan katlanarak yufkada dikdörtgen şekli oluşturulur. Bu şeklin yarım tarafına, topak şeklinde kalmamasına dikkat edilerek kıymalı iç yayılır. Diğer boş kalan yufka da içli kısmın üstüne kapatılır ve kenarlardan parmaklarla bastırılarak kapatılır. Isınan tavada önce bir yüzü, sonra diğer yüzü hafifçe kızartılarak pişirilir. Pişirme sırasında küçük bir tabağa alınan zeytinyağı, yemek kaşığının ucunda alınıp akıtılırak her iki yüz de piştikçe yağlanır. 

Her yufka için aynı işlem malzeme bitene kadar devam eder. Özelikle roka, yada salata eşliğinde ayranla birlikte servis yapılır.

Afiyetle...


No comments:

Post a Comment