Monday, February 13, 2012

PİZZA YAPIYORUZ


Hersabah küçük kızımla kahvaltı saatimize internet aracılığı ile izlediğimiz Caillou konuk oluyor. Yapımcı sevgili arkadaşım Meryem Akbal'ın özellikle çocuklar için daha iyi ne yapabilirim ızdırabının verimli bir sonucu Caillou. İnsana günümüz koşulları için hayal bunlar dedirtecek kadar fazla gerçek erdemlere sahip.

İşte bu sevimli konuğumuz arkadaşları ile pizza yapıyordu geçen sabah. Büyükten küçüğe o sabah saatinde hepimizin canının çekmesine sebep oldu. Böylece bu hafta sonu menümüz de belli olmuştu.

Önceleri de bol malzemeyle ve hatta yarışma halinde, evde kendimizin hazırladığı, severek yediğimiz, özlediğimiz tatdır pizzamız. Enson pizza yarışmamız canlandı akıllarda: Pizza malzemelerinin hepsini birarada gören eşim 'Tamam' dedi o gün. 'Ben senin neden bu kadar lezzetli yemekler yaptığını anladım. Malzemeyi iyisinden ve bol kullanıyorsun.' Pizzanın hamurunu yoğurmuştum, mayalanmasını bekliyorduk. Bu arada malzemeler hazırlanmış, tezgaha sergilenmişti. Hangimizin pizzası daha güzel olacak diye heveslenen gönüllü yarışmacılar da mutfakta yerlerini almıştı. İki grup halinde, iki tepsi pizzayı hazırlamaya koyulduk. Sonuç mu? Lezzetli yemek yapmak sadece bol ve iyi malzeme kullanmak değilmiş, marifet te istermiş, öğrenmiş olduk.

Bu anımızı da konuşarak hazırladığımız pizzamız yine öyle lezzetliydi ki yemeye doyamadık. Hamuruyla, sosuyla, malzemeleriyle işte pizzamızın gerekleri,

Hamuru için
1/2 kg ılık süt
1 çorba kaşığı şeker
Yaklaşık bir tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya (11 gr yuva maya)
1 yumurta beyazı
1 su bardağı sıvı yağ
1 kg un (yaklaşık)

Yapılışı
Un havuz gibi açılıp, ortasına yumurta beyazı, sıvıyağ ve ılık süte yedirilmiş maya, şeker, tuz ilave edilir. Özleşene kadar yoğrulur. Unda kullanılan markaya göre tamamından ziyade son bir iki bardağı ihtiyaca göre eklenmeli. Üzeri örtülüp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

Sos için
1 büyük soğan rendesi
2 diş sarmısak
1 kaşık domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 çorba kaşığı ketçap
Varsa sulandırmak için domates püresi yada 1-2 çarba kaşığı su
Kekik, kırmızı pul biber, tuz, bir tutam şeker

Yapılışı
Sırasıyla tüm malzemeler pişirilir, enson baharatları eklenir. Soğumaya bıralıkılır. Sos, hamuru ıslatacak kadar sulu değil, sürülecek kadar kıvamlı olmalı.

Kaşar rendesi, varsa mozeralla rendesi, ufalanmış beyaz peynir, mantar, sucuk, biber, zeytin, çekirdekleri çıkarılmış domates ve, yada arzu edilen başka malzemeler de pizzamızın diğer tatları.

Yağlanmış tepsiye yayılan hamurun üzerine önce sos sonra zevke göre yukarıdaki malzemeler yerleştilir. En üstüne ince ayrılmış dil peynirleri yayıldıktan sonra pizzaya çok yakışan kekik serpilir. Fırının yüksek ayarında pişilir.

Afiyetle...





No comments:

Post a Comment