Sunday, February 20, 2011

POFİDİK EKMEKLER



Güne kahvaltıyla başlamanın önemi yadsınamaz bir gerçek. Ancak gelin de bunu çocuklara anlatın! Okul günlerinde çocukların kahvaltı yaparak evden çık(a)mamaları eminim pek çok annenin sıkıntısı. Bu sıkıntıyı rahatlıga dönüştürecek bir tarifi paylaşacagım bugün sizlerle.

Üstelik ekmek israfını da önleyecek bir tarif bu.


Ne güzel yüzümüzde bir tebessüm belirdi bile. Çocuklarla "Pofidik ekmek" adını verdigimiz bu tarife biz bayılıyoruz. Puf puf, lezzetli ekmekler bunlar ve emin olun eğer bu ekmekler varsa kahvaltısız okula gidilmiyor:)


Bayat ekmekleri değerlendirdiğim birkaç tarifimden biri pofidik ekmekler. Ancak bayat ekmekleri ne güzel değerlendiriyorum diye düşünürken, bu konudaki israfı ögrenme ihtiyacı duydum ve yüzünüzdeki tebessümü gölgeleyecek bilgilere ulaştım. Merak etmeyin o tebessüme yeniden kavuşacağız lakin arzu ederim ki; bu bilgi önce içimize yer etsin.


TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfının) sunduğu yayına göre Türkiye'de ekmek israfının yıllık maliyeti -Hazırsanız açıklıyorum- 31 TRİLYON. Sadece İstanbul'da hergün 20 ekmekten 1'i de israf ediliyor.


Dünya populasyonunun artışını gösteren grafikte 1960'lı yıllarda 2 milyarı bulan populasyon, bu artışla 2020'li yıllarda 9 milyarı bulacak. Dünyanın aynı büyüklükte kaldıgına paralel gıda üretiminin saglandıgı alanların azalması ve yıpranması gelecekteki açlıgın habercisi olarak sunuluyor.


Böylece tartışmalarının yapıldıgı modifiye gıdalara yöneliş mecburi olacak. Başka bir deyişle yagmurdan kaçarken doluya tutulacagız.


Muhterem bir dosttan edindiğim başka bir çarpıcı gerçekte de şöyle diyor bu dost; "Herşeye sahip olmak isteyen nefislere sahibiz. Tabii ki nefse de sorumluyuz ancak ihtiyacını karşılayacak kadar. Eğer aşırısını ona verirsek bu sefer başkasının nefsinin ihtiyacını gasp etmiş oluruz, onun için de dünyada yoksulluk,açlık bitmez." Şimdi ise yeniden hatırlatıyor kendini "Yiyiniz, İçiniz, İsraf etmeyiniz."


Evet şimdi gelelim tarife,

Malzemeler

1 yumurta

1 dilim ekmek

1 parça beyaz peynir


Yapılışı

Yumurtayı çırpıp, çatalla ufaladıgınız beyaz peyniri karıştırın. Ekmege önlü arkalı bulayın, fazlasını da tavadaki ekmeğin üzerine dökün. Teflon tavada iyice ısıtıgınız yağda (tavanın dibini örtüverecek kadar) önlü arkalı çevirin.

Lütfen içinin sulu kalmamasına ve renginin sarı olmasına dikkat edin. Yanına 1 bardak portakal suyu ile bu ekmege itiraz edecek cocuk düşünemiyorum, hatta siz bile:)


Dünyadaki aç çocukların hakkını almadan, huzurlu sabahlara...

Afiyetle

No comments:

Post a Comment