Thursday, February 17, 2011

SAGLIK OLSUN



Dün katıldığım toplantıda "Bunlar bildiğimiz şeyler, ancak birbirimize hatırlatmakla sorumluyuz" diyordu sevdiğim kişi. Evet bilsek de meşguliyetlerimizden, önceliklerimizin yer değiştirmesinden unutup, atlayabiliyoruz. Birbirimiz için yapabileceğimiz en kolay ve hoş şeylerden biri de güzel ve doğru bildiklerimizi hatırlatmak. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili aslında bilinesi birkaç önemli bilgiyi, çektiğim ağrıdan, yayınlananlardan ve doktorumdan aldıgım özetlerle hatırlatacağım bu yazımda.


Sağlıklı olmamıza ne kadar şükretsek az. Uzun zamandır ertelediğim diş randevusuna dün gidebildim sonunda. Hem bakımına, hem kontrollerime gösterdiğim özen olmasa acaba sonuç nasıl olurdu?


Ağız ve diş sağlığının önemi herkesce malum. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ve Sağlık Bakanlığının tespit ve verilerine göre; diş, diş eti rahatsızlıkları, çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde düşüklü doğumlara sebepken, ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da bozuyor. Yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi, şeker hastalığına da neden oluyor.


Beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi diş çürüklerine sık rastlanmasını arttırıyor. Sert gıdalarla beslenildiğinde doğal yollarla dişlerde bir temizlik sağlanıyor. Ancak günümüzde hazır gıda tüketimi artmaktta. Bisküvi, şeker, çikolata, kola hatta şekerli çay gibi gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp asit oluşturuyor. Bakteri plağı adı verilen, dişler üzerinde biriken film tabakası günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ile uzaklaştırılmalı. Etkili bir diş fırçalama dişlerin görünen yüzeylerinin temizliğini sağlıyor ancak bakteri plağının diş aralarından uzaklaştırılmasını değil. Bu nedenle diş aralarının da günde bir kez yada günün sonunda diş ipi ile temizlenmesi belirtiliyor. Özellikle belirtmek istiyorum evet dişlerimizi hepimiz fırçalıyoruz ancak DİŞ İPİ KULLANMAMA LÜKSÜMÜZ yok. Ben buna dikkat ettigim halde yine de diş arasında oluşan çürük ile muhataptım.


Doktorumun söyledigi sıvı tüketimimin az olması. Su tüketimi diş bakımında da önemli. Eger sıvı alınımı yeterli degilse agız içi salgı yogunlaşıyor ve diş çürüklerine katkısı artıyor. Cildin, saçın canlılıgından, toksinlerin atılmasına vücudumuza pekçok açıdan elzem su tüketiminin günde en az 7 ila 8 bardak olması gerekiyor.


Diş sağlığı için peynir, süt ve yoğurt tüketilmesi, şekerli yiyeceklerin tükürük akışının en yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmesi gerektiği bildiriliyor. Önemsedigim bir başka bilgi de eger çok atıştırmaktan şikayetçi iseniz yemeğiniz bitince dişlerinizi fırçalamanız, sizi abur cuburdan uzak tutacaktır.


Bu arada bir de formül, uyanınca ilk olarak dişlerin, özellikle gece boyunca dilin üzerinde oluşan pasın fırçalanmasıyla güne başlanmalı ve üzerine 1 bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı bal, 1 çorba kaşığı özellikle elma sirkesi. Karıştırıp içtikten sonra güne başlamaya, metabolizmamızı çalıştırmaya ne dersiniz? Balın ve sirkenin bitmek bilmez faydalarından istifade etmek bize iyi gelecek. Tadı da hiç fena değil.


Güzel gülüşlerle, Sağlıklı günlere..

No comments:

Post a Comment