Monday, February 28, 2011

İRMİK TATLISI


Ziyaretler ve misafirle geçen, güzel, dolu bir hafta sonu oldu. Misafirime ne ikram etsem diye düşünürken hoş bir akşam yemeginin ardından irmik tatlısı yapmaya karar verdim. Ailemde Kurban Bayramında yemegimize eşlik eden gelenekselleşmiş tatlımızdır irmik tatlısı. Ancak ben sık olmamak şartıyla diger zamanlarda da dostlarımıza ikram etmekten keyif alırım. Tabii dostlarımız da ikram edilmesinden:)

Aslında biraz zaman alır. Sabırla karıştırılması ve özellikle şerbetini dökerken göstermeniz gereken itina, sonrasına da ocagın ve etrafının kirlenmesini düşünürseniz yapmaktan vazgeçebilirsiniz. Ama misafirleriniz iyi huylu ve sorunsuzsa ki benim misafirlerim öyledir, işleriniz rast gider ve nasıl yapıverdiginizi anlamazsınız;) Benim için de kısacık zamanda çıkan bu lezzet için söylenecek sözler bunlar. Bugün bu lezzetli ve geleneksel tarifimi paylaşacagım sizlerle. Şimdiden kolay gelsin.

MALZEMELER
1 ölçü eritilmis yag
1 3/4 ölçü irmik
2 ölçü şeker
4 ölçü su
Dolmalık fıstık (ölçüsü fıstığı sevmenize bağlı)

YAPILIŞI
Helva yapımına şeker ve suyu kaynatarak başlıyoruz. Kaynar kaynamaz da altını kısıga alıyoruz. Eritilen yağa irmik ilave edip, kısık ateşte irmik hafifleyinceye ve sararıncaya kadar kavuruyoruz. Kavruldugunu anlamanın bir diger ipucu da kavurdugunuz tahta kasıgı kaldırdıgınızda arkasında irmiklerin pıtır pıtır kavrulmaya devam ettigini görmelisiniz. Rengi karamelleştiginde kaynayan şekerli suyu ilave ediyoruz. Üzerini aralıklı olacak şekilde kapattıktan sonra demlenmeye bırakıyoruz. Yaparak tecrübe ettigim bir sır da, ayrı bir tavada dolmalık fıstıkları sarartıp helvaya karıştırmak . Böylece fıstıklar kıtır kıtır oluyor. İsterseniz dilimleyerek yada tanelendirip bir kase yardımıyla şekillendirerek, tarçın serperek servis yapabilirsiniz.

Biz bu tatlıya özellikle yazın vanilyalı dondurma eşliginde bayılıyoruz. Dondurma ile servisinde siz de servis zevkinizden istifade edin. Ben dondurmayı gizleyerek servis yapıyorum;) Bu süpriz helvaya daha da lezzet veriyor.

Tatlı günlerde ve afiyetle...

No comments:

Post a Comment