Tuesday, June 21, 2011

ALLERJİNİZ Mİ VAR?

Okulların kapanmasıyla başlayan yaz tatili, çocuklarla birlikte doya doya vakit geçirme arzusuna öncelik tanıttı. Sınavlar, dersler, okul, etüt derken meger ne de özlemişiz onlarla beraber olmayı. Henüz tatilin balayını yaşadıgımızdan mı bilmem, şimdilik, birlikte olmanın keyfini çıkarıyoruz :)) Okul tatili, sınav, çocuklar bambaşka  konular. Zamanla bu konularla da ilgili paylaşımlarımız olacak inşallah.

Başlık allerji iken buraya nerden mi geldik? Aslında çok baglantılı. Geçtigimiz iki günü ihtiyacımız olan malzemeleri almak için dışarıda geçirdik. Yemek vakti geldiginde hiç bukadar sıkılmamıştım. Uzun zamandır okuduklarım, izlediklerim hazır gıdaya, fast fooda karşı beni oldukça dikkatli ve uzak yaptı. Zaten mutfak konusunda itinalı hareket ederken artık çok çok daha rahatsız olmaya başladım.

Günden güne artan kanser, allerji de yediklerimizden fazlasıyla etkilenen hastalıklardan sadece ikisi. Karar vermekle başlıyor herşey ve  zıddıyla varlıgını gösteriyor. Yaşamımızı olumsuz yapan faktörlerden haberdar olmamız, ürkütüyor ancak mümkün oldukça da dogal yaşama yönelmemiz birçok sorunu çözümlemeye büyük adım.

Temizleniyoruz diye kimyasallara gösterdigimiz ragbet, çabuk ve pratik olmalıyız kaygısıyla hazır gıdalara yönelişimiz ve benzerleri bilinçli olmaktan epey uzak hareketler.

Bütün bunlar zihnimi yoran sorunlar. Bunun için de özellikle mutfakta dikkatli davranmaya çalışmam, eşimin 'Herşeyi kendin yapıyorsun, colayı da yapsan fena olmayacak!.' espirisine maruz bırakır beni.

Bütün bunlardan sonra bu yazımda bir yemek tarifi paylaşmak niyetinde idim. Mesela zeytinyaglı dolma tarifi hiç de fena olmayacaktı. Ancak bastırmaya başlayan sıcak havalarla beraber serin gıdalara ihtiyacımız artıyor, biz de şimdilerde epeyce tüketiyoruz. Bu sebeple kendi yapımınız olacak, çocuklarınızın da tadı damagında kalıp, torunlarınıza aktaracagınız, bize de babaannemizden gelen bir dondurma (Frigo) tarifi verecegim :) Dolma da bir sonraki yazıya...

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 çorba kaşıgı kakao
1 çorba kaşıgı pirinç unu
1 çorba kaşıgı un
1 çorba kaşıgı nişasta
1 litre süt
125 gr tereyag
1,5 su bardagı şeker

YAPILIŞI
Tereyag hariç diger malzemeler dikkatlice yavaş yavaş karıştırılır. Tahta kaşıkla karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Ateşten alınır yag ufak parçalara bölünerek muhallebiye ilave edilir, iyice karıştırılır. Islatılmış kalıba dökülür, soguyunca buzluga konulur. Arzuya göre dövülmüş fındık, ceviz veya meyva ile servis yapılır.

Afiyetle...

2 comments:

  1. FRIGO; çocukluğumun açıkhava sinemalarında, alerjilerime inat ısrarla yediğim damak tadım dı.
    Bir de buna ilaveten pembe pamuk helvam..Orhan Veli'nin dediği gibi yanında hava bedava, su bedava; mutluluk artı bonusu. Düşündüm de çocuklarımıza arada sırada da olsa bu küçük kaçamaklara izin versek, anımsıyacakları muzur hatıraları için. Tşk zamanda yolculuk için.

    ReplyDelete
  2. Zamanın telaşında yüzümüze tebessümü en rahat konduran çocukluk hatıralarımız da olmasa...

    ReplyDelete