Saturday, June 18, 2011

ANNE ELİ...

Tatlıya düşkünlügü malum biri olmama ragmen şerbetli tatlılarla aram çok iyi degildir. Ama bu tatlı diger şerbetli tatlılara hiç benzemiyor. Yedikten sonra şuçluluk duymayacagınız kadar da hafif :)

Annemin elinin degdigi birkaç tarifi vardır ki tadanların merak ettikleri reçetelerdir bunlar. Digerlerini yapmaya cesaret edemem. Ancak  bu lezzetli ve kolay  tarifini misafirlerime yapıp ikram ediyor ve sizlerle de paylaşmak istiyorum.

İsmi ilie ilgili epey arada kaldım:) Bu tatlıya Revani de diyen vardı, Şam tatlısı da, İrmikli yogurt tatlısı da. Şöyle küçük bir araştırmadan sonra revani diyebilmek için epey yumurta kullanılması gerektigini ögrendim. Benim hazırlamak istemiyecegim kadar çok yumurta, mesela 9 tane :( Dolayısı ile bu tarife isim olarak Şam tatlısı daha uygun görünüyor. Siz isterseniz İrmikli yogurt tatlısı da diyebilirsiniz. Puf puf, kıvamı ve tadı yerinde tatlımın tarifi:

MALZEMELER
3 yumurta
1 bardak şeker
1 bardak sıvıyag
1 bardak yogurt
1 bardak irmik
2 bardaktan 2 parmak eksik un
1 paket kabartma tozu
Limon kabugu rendesi
1 avuç iri kıyılmış ceviz

ŞERBETİ İÇİN
3 bardak şeker
4 bardak su
limon suyu

YAPILIŞI
Fırın önceden 175 derece sıcaklıga ayarlanır. Not olarak baştan belirtmeliyim ki şeker ölçülerini her tarifte oldugu gibi bunda da azaltarak kullanıyorum, en az iki parmak kadar.Yumurta ile şeker iyice köpürtülerek çırpılır.

Ben bütün çırpmalara, ölçü olarak, bu karışımın iyice beyazlamasına ve şekerin iki parmak arasında pütürsüz hissedilmesine kadar devam ederim. Ayrıca zaman zaman vurguladıgım kolestrole dikkat açısından eger yumurtalar iri ise iki tane de kullanılabilir.

Sırasıyla sıvıyag, yogurt, irmik eklenir. Birlikte elenmiş kabartma tozu ve un da ilave edilir, bu son aşamayı çok fazla karıştırmamak gerekir. Üzerine kıyılmış ceviz serpilir.

Karışım yaglanmış, büyük boy, yuvarlak kalıba dökülür, üzeri hafif kızarana kadar pişirilir.

ŞERBET İÇİN
Belirtilen şeker ve su karışımı kaynatılır. Düz bir tabaga koydugunuz sıvı, tabagı egdiginizde agırca akıyorsa kıvamı olmuştur. 1 tatlı kaşıgı limon suyunu da ilave ederek bir iki dakika kaynattıktan sonra şerbet hazır.

Bilindik bir bilgi olarak biri soguk digeri ılık olmalı. ancak bir tecrübemi paylaşmalıyım, keki ılıyınca şerbeti dökmeden önce dilimlerinizi keserek hazırlayın ki şerbetini güzelce çeksin :)

AFİYETLE...

No comments:

Post a Comment